Protejarea mediului

PROTEJAREA MEDIULUI ȘI DIMINUAREA POLUĂRII

Protejarea mediului înconjurător, diminuarea factorilor poluanți, precum și educarea unei atitudini proactive în rândul tuturor cetățenilor, reprezintă obiective esențiale la nivel mondial pentru a ne putea continua bunul demers al vieții în condiții normale.

Un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi bunăstare. Totuşi, interacţiunile dintre mediu şi sănătatea umană sunt extrem de complexe şi dificil de evaluat. Utilizarea principiului precauţiei este extrem de utilă, iar integrarea educației ecologice ca parte din educația pentru viață este esențială. Cele mai cunoscute impacturi asupra sănătăţii se referă la poluarea aerului înconjurător, la calitatea proastă a apei şi la igienă insuficientă. Se cunosc mult mai puţine despre impacturile substanţelor chimice periculoase asupra sănătăţii. Zgomotul reprezintă o problemă emergentă de sănătate şi de mediu. Schimbările climatice, diminuarea stratului de ozon, pierderea biodiversităţii şi degradarea solului pot afecta, de asemenea, sănătatea umană. 

Peste 8,3 milioane de oameni mor prematur din cauza poluării, care ucide mai multe persoane decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc și face de 15 ori mai multe victime anual decât războaiele sau alte forme de violență, arată cel mai recent raport al organizației Global Alliance on Health and Pollution (GAHP), înființată în comun de Banca Mondială, Comisia Europeană, ONU și ministere ale mediului și ale sănătății din peste 25 de state. 

România ocupă locul 45 în lume la numărul de morți corelate cu poluarea. La nivel european, România ocupă locul 8 la morți provocate de poluare, raportate la suta de mii de locuitori. Peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării, iar în marile orașe, cei mai importanți factori de poluare sunt mașinile și construcțiile.  

Cu toate acestea, un studiu al Comisiei Europene arată că 87% dintre cetățenii români consideră că protecția mediului și clima sunt importante, iar poluarea este principala problemă legată de mediu.

 

Oare…

  • Cum putem contribui la diminuarea poluării în țara noastră/în lume?
  • Ne poate ajuta tehnologia în acest sens?
  • Ce putem face pentru a educa oamenii privind datoria lor de a proteja mediul?
  • Putem ajuta oamenii să conștientizeze care sunt consecințele unui comportament iresponsabil?
Scroll to Top