Lesson 1 of 0
In Progress

Check4Skills – Află profilul intereselor tale

May 11, 2023

cariera intro

Table of Contents

1. Ce este o
carieră?

O carieră este o călătorie pe care o parcurgi de-a lungul vieții pentru a-ți dezvolta abilitățile și experiențele în vederea atingerii obiectivelor tale profesionale. Este o cale pe care o urmezi în timp ce te străduiești să-ți atingi visele și aspirațiile și poate acoperi o varietate de industrii și roluri profesionale.
Un aspect important al unei cariere este că nu este doar un loc de muncă. În timp ce un loc de muncă este un rol sau o poziție specifică pe care o aveți la o anumită companie sau organizație, o carieră este un plan pe termen lung pentru a vă dezvolta abilitățile, a câștiga experiență și a vă atinge obiectivele profesionale. O carieră implică luarea unor decizii strategice cu privire la tipurile de locuri de muncă și experiențele pe care le urmăriți pentru a vă dezvolta cunoștințele și competențele de care aveți nevoie pentru a avansa la nivelul următor.
În cele din urmă, o carieră este o călătorie personală care este unică pentru fiecare individ. Este vorba despre găsirea căii care vi se potrivește și despre luarea măsurilor necesare pentru a vă atinge obiectivele și aspirațiile profesionale.
Un alt aspect important al unei cariere este faptul că necesită planificare și pregătire. În calitate de adolescent, este important să începi să te gândești din timp la obiectivele și interesele tale profesionale, astfel încât să poți începe să iei măsuri pentru a dezvolta abilitățile și experiențele de care ai nevoie pentru a atinge aceste obiective. Acest lucru ar putea implica continuarea educației și a formării într-un anumit domeniu, căutarea de stagii de practică sau alte experiențe de muncă, sau construirea unei rețele de contacte profesionale care vă pot ajuta pe parcurs.

Aspecte importante
de luat în considerare atunci când te gândești la o carieră

Ce te interesează?
Ce îți face plăcere să faci?
Previous
Next

Acestea sunt întrebări importante de luat în considerare, deoarece vă pot ghida spre o carieră care să vă satisfacă și să vă împlinească.

Să începem cu valorile. Valorile tale sunt lucrurile care sunt cele mai importante pentru tine în viață. Acestea pot include lucruri precum a-i ajuta pe alții, a fi creativ, a face o diferență în lume sau a avea un simț al aventurii. Atunci când alegeți o carieră care se aliniază cu valorile dumneavoastră, veți simți că faceți ceva care contează cu adevărat pentru dumneavoastră.

Acum să vorbim despre interese. Interesele tale sunt lucrurile pe care îți place să le faci în timpul liber. Poate că îți place să faci sport, sau ești foarte bun la desen, sau te joci mereu cu electronicele. Aceste interese vă pot îndrepta spre cariere care implică aceleași activități. De exemplu, dacă vă place să desenați, ați putea lua în considerare o carieră în design grafic.

Făcându-ți timp să te gândești la valorile și interesele tale personale, poți începe să reduci numărul de opțiuni de carieră existente și să găsești una care ți se potrivește. Este important să nu uitați că valorile și interesele dvs. se pot schimba în timp, așa că este în regulă dacă nu aveți totul clar acum. Continuă să explorezi și să înveți despre tine, iar în cele din urmă vei găsi calea profesională potrivită pentru tine!

Testul HOLLAND
– VERIFICĂ-ȚI INTERESUL ÎN CARIERĂ

În cadrul acestei activități, vom explora chestionarul Holland și modul în care acesta ne poate ajuta să ne înțelegem interesele și preferințele profesionale.

Chestionarul Holland este un instrument de evaluare a carierei utilizat pe scară largă, care ne poate ajuta să identificăm carierele care se potrivesc cel mai bine personalității și intereselor noastre. Chestionarul se bazează pe activitatea psihologului John Holland, care a propus că există șase tipuri diferite de personalitate care se potrivesc cel mai bine anumitor tipuri de locuri de muncă. Aceste tipuri de personalitate sunt cunoscute sub numele de codurile Holland.

Cele șase coduri Holland sunt:

Realist (R): Persoane care sunt practice, cu experiență și cărora le place să lucreze cu unelte și mașini.
Investigativ (I): Persoane analitice, curioase și cărora le place să rezolve probleme și să facă cercetări.
Artistic (A): Persoane creative, pline de imaginație și cărora le place să se exprime prin artă, muzică sau scris.
Social (S): Persoane care sunt pline de compasiune, empatice și cărora le place să-i ajute pe ceilalți.
Întreprinzător (E): Persoanele care sunt ambițioase, sociabile și cărora le place să preia conducerea și să-i conducă pe alții.
Convenționale (C): Persoanele care sunt organizate, orientate spre detalii și cărora le place să lucreze cu numere și date.

Răspunzând la chestionarul Holland, ne putem identifica propria combinație unică de coduri Holland, ceea ce ne poate ajuta să explorăm diferite cariere care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea și interesele noastre.

Există o mare varietate de locuri de muncă care se încadrează în fiecare cod Holland, iar fiecare cod are propriul grup de locuri de muncă. De exemplu, carierele care se încadrează în codul Realist ar putea include locuri de muncă în construcții, inginerie sau agricultură, în timp ce carierele care se încadrează în codul Artistic ar putea include locuri de muncă în design grafic, scriere sau artele spectacolului.

După ce ați răspuns la chestionarul Holland și ați identificat propria combinație de coduri Holland, puteți folosi aceste informații pentru a explora diferite cariere care ar putea fi potrivite pentru dumneavoastră. Înțelegându-vă propriile interese și preferințe, puteți lua decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește educația și cariera dumneavoastră.

Așadar, haideți să începem cu chestionarul Holland și să vedem ce interese și preferințe profesionale putem descoperi!

Chestionarul Online
HOLLAND – CHECK4SKILLS


AFLĂ CE CARIERĂ ȚI SE POTRIVEȘTE

Sunt 120 de combinații posibile de coduri Holland, iar dacă pentru fiecare combinație posibilă avem cel puțin un job, atunci posibilitățile în carieră sunt nelimitate.

De aceea, te încurajăm să afli combinația ta unică din cele 120 posibile!