Care îmi este coeficientul de inteligență financiară?

Cu acest exercițiu, sperăm să ai ocazia să conștientizezi ce contează cu adevărat pentru tine, să descoperi căi simple în a-ți (re)modela propriul comportament financiar, practicând obiceiuri sănătoase, lăsându-te inspirat(ă) și sedus(ă) de rezultatele financiare pe care poți începe să le înregistrezi fără prea mult efort, încă de timpuriu.

Majoritatea cercetărilor efectuate în ultimii doi ani, indiferent de sursă, arată că românii se află pe ultimele locuri la educație financiară în Europa și în lume.

Cel mai recent studiu realizat de Banca Mondială la nivelul Uniunii Europene, prezentat în cadrul celei de a doua ediţii a European Money Week din 2018, a plasat România pe ultimul loc din 127 de țări calificate ca răspunsuri, cu un procentaj de 22%, în condițiile unei medii europene de 55%.
Doar unul din cinci români are o înţelegere destul de bună a produselor financiare, conform agenţiei de rating Standard & Poor’s, faţă de 1 din trei cetăţeni globali.
Lipsa educației financiare a populației reprezintă, la rândul său, un obstacol în calea dezvoltării economiei.
România are cel mai scăzut nivel de bunăstare din Uniunea Europeană, iar soluția este tratarea cauzelor care plasează țara noastră pe această poziție. Rolul educației financiare este esențial pentru creșterea bunăstării economice, acest aspect fiind evidențiat prin decalajul economic.
PIB/cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) a atins 63% din media UE în 2017 în România față de 51% în 2008, potrivit Eurostat. Nivelul este superior celui al Bulgariei (49%) și al Croației (61%) şi tinde să se apropie de cel al Ungariei (68%) şi al Poloniei (70%). PIB-ul pe cap de locuitor în România în cifre absolute s-a situat la nivelul de 10.813 USD în anul 2017, reprezentând o treime din media UE de 33.715 USD, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Practic, România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în materie de bunăstare economică. La polul opus, Luxemburg are un PIB pe cap de locuitor de aproape 10 ori mai mare decât România, iar Ungaria cu aproximativ 31% mai mare.

Scroll to Top
Skip to toolbar