DA versus NU

Te provoc să faci cunoștință cu șase personaje care-ți vor putea oferi o altă perspectivă asupra subiectului nostru. Astfel, vei putea evalua dacă decizia pe care ai luat-o este una potrivită. Ei „îți vor arăta” care sunt problemele cu care se confruntă în această industrie. Este posibil să alegi să continui să gândești la fel dar în același timp, este foarte posibil să-ți schimbi convingerea referitoare la achiziționarea de tablete fabricate etic sau convențional.  

Probabil știi sau poate descoperi acum că procesul tehnologic de producție a tabletelor este structurat în etape distincte de lucru și implică o serie de roluri de care diferiți oameni sunt responsabili. 

Iată punctele de vedere, ipotetice, pe care le au o parte dintre oamenii care lucrează în procesul de fabricație, precum și a persoanelor implicate în comerțul cu tablete electronice.

DA

Sunt directorul unei mari companii de echipamente electronice. Pentru a menține prețul competitiv al tabletei pe care o producem, am avut mereu componentele fabricate în Asia. De curând, i-am rugat pe producătorii locali cu care lucrăm să semneze un acord prin care se obligă să respecte legislația de protecție a muncitorilor. Asta înseamnă că, deși prețul de producție al fabricilor din Asia cu care lucrăm nu sunt cele mai mici, noi respectăm standardele de securitate și siguranța muncii și asta ne ajută și la nivel de imagine de companie.

O corporație americană ne-a contractat ca să le fabricăm cel mai recent model de tablete. Ne-au cerut să semnăm un acord de protecție și securitate a muncii. Reușim cu greu să ne încadrăm în aceste standarde pentru a fabrica cantitatea de tablete comandată. Dacă n-am respecta această convenție și s-ar întâmpla ceva rău, am putea avea probleme mari. Ca să fie totul în regulă, îi voi obliga oricum pe muncitori să lucreze 60 de ore pe săptămână, deși am fost de acord să limităm timpul de lucru la 48 ore pe săptămână.

Mai mulți muncitori mi s-au plâns de condițiile de lucru, Dar șeful lor, Thien, neagă totul. El amenință că îi va concedia pe toți și va muta fabrica în altă provincie. Nu pot să permit așa ceva pentru că provincia ar pierde mulți bani din impozitele datorate de companii la bugetul local. Sper ca presiunea pusă de mass-media occidentală să mă ajute să îl conving pe Thien să facă un compromis în viitor și să revină la sentimente mai bune.

Am fost informat de o sursă de încredere că o fabrică din Asia Centrală asamblează noile tablete pentru o mare corporație din domeniu. Mai mulți muncitori s-au plâns că sunt obligați să lucreze mute ore peste program, și fără să fie plătiți suplimentar. În urma anchetei făcute, am aflat că autoritățile sunt conștiente de problema cu care se confruntă. Voi face o investigație serioasă, pe care apoi o voi publica. E posibil ca presiunea exercitată de mass-media să determine compania respectivă să-și regândească modul în care tratează angajații.

Suntem un start-up ce vrea să lanseze o tabletă produsă în mod etic. De curând, un jurnalist australian a produs senzație la nivel global cu investigația sa referitoare la consecințele îngrozitoare pe care le are producerea tabletelor în China. Asta este șansa pe care o așteptam! Am anunțat pe internet lansarea noului nostru produs FairPad (tableta echitabilă) și l-am contactat pe jurnalist. Acesta ne-a menționat în articolele sale, iar mulți oameni de pe mapamond au auzit de noi! Așa am reușit să strângem capitalul financiar de care avem nevoie pentru a da drumul producției etice de tablete.

Am citit un articol despre noua tabletă echitabilă lansată de compania din Helsinki. E produsă în condiții de muncă etice, așa că e mai scumpă decât tabletele de brand. Aceasta costă 400 euro față de 300 euro cât costă cele consacrate. Cu toate acestea, nou tabletă are o garanție de 3 ani, iar bateria poate fi înlocuită cu ușurință. Eu consider că e fain să susții un start up: înseamnă că obții un produs diferit de cele de pe piață și care mai e produs și comercializat în condiții etice.

NU

Pentru a menține prețul competitiv al tabletelor noastre, le fabricăm în China. Ca manager, sunt responsabilă atât pentru vânzări, cât cu staisfacția angajaților. 

Dacă vor scădea profiturile, acționarii noștri vor fi nemulțumiți pentru că vom fi în situația de a reduce dividendele pe care aceștia le încasează anual. În cazul în care acționarii își vând acțiunile, e foarte posibil să fim în situația neplăcută de a concedia o parte din personal.

O mare corporație din SUA ne-a contractat pentru a fabrica cele mai noi tablete. O sa le fac muncitorilor o ofertă: dacă lucrează mai repede sau stau la program prelungit, le voi da o parte din profit ca bonus. Mă gândesc că așa vor lucra mai eficient din propria lor voință, și vor fi și recompensați pentru asta. Cine nu își dă acordul va fi pur și simplu înlocuit.  

Mai mulți muncitori din fabrica din Guangzhou mi s-au plâns în legătură cu condițiile de muncă. Se îndoiesc că vor fi plătiți pentru munca suplimentară pe care Thien le-a solicitat-o. Thien neagă toate acuzațiile și în plus, ne amenință că își va muta fabrica în altă provincie. Dacă își mută fabrica, nu doar că 90% din populația provinciei rămâne fără loc de muncă, dar vom pierde foarte mulți bani la bugetul local pentru că nu va mai avea cine plăti taxe și impozite. Sper că muncitorii cu care eu am vorbit au exagerat. Eu oricum o să îi ignor!

Am aflat despre îngrozitoarele condiții de muncă de la o fabrică care produce tablete noi pentru o companie americană foarte cunoscută. Mai mulți muncitori se tem că își vor pierde locul de muncă dacă nu lucrează suplimentar. Chiar și guvernul local e conștient de ce se întâmplă, dar nu pare să facă vreo presiune pe angajator. Deși muncitorii se tem că își vor pierde locurile de muncă, eu tot o să public toată povestea. Prea puțini oameni la nivel mondial sunt preocupați de această chestiune, așa că lucrurile trebuie să se schimbe. Voi face tot ceea ce ține de mine să informez pe câți mai mulți oameni.

Am creat o tabletă simplă care este vândută cu doar 69 euro. Am luat în calcul la un moment dat ideea de producție etică, dar acest subiect nu a fost de prea mare interes pentru consumatori. Riscul de a falimenta era iminent. Un jurnalist australian a vorbit despre condițiile de muncă din China pe piața de profil, dar nici asta nu a ajutat prea mult vânzările noastre. De fapt, a avut chiar efect opus: toți muncitorii care lucrau la acea fabrică au fost concediați, iar fabrica a fost mutată în Vietnam. Acum sperăm să găsim o nișă în piață pentru tableta noastră simplă.

Majoritatea colegilor mei de la facultate au câte o tabletă. Eu nu am suficienți bani pentru a-mi cumpăra una performantă, produsă sub umbrela unei mari corporații. Am aflat că există un model de tabletă mai simplă, care are toate funcționalitățile necesare, și costă doar 69 euro, nu 300 euro. Zic că la prețul acesta îmi permit și eu o tabletă. În plus, am înțeles că producția acestei tablete este etică. Deși această tabletă este complet necunoscută pe piața mondială de electronice, nu mă deranjează, mai ales că sunt student și nu-mi permit oricum să plătesc un echipament de marcă.

Înainte de a completa acest curs, te rog să ne spui care este fapta bună pe care intenționezi să o faci începând cu ziua de mâine! Trimite-ne gândurile tale în scris.

Scroll to Top
Sari la bara de unelte