Recunoaşterea ştirilor false
Nu este întotdeauna simplu să deosebeşti adevărul de ficţiune. Ar trebui să ne fixăm ca scop clasificarea corectă a multitudinii de informaţii, diverselor surse şi scopurilor diferite ale utilizatorilor reţelelor sociale.
Aici găsiți șapte sfaturi care v-ar putea fi de ajutor în detectarea ştirilor false:
- Relatări exagerate şi lipsa citării de surse pot fi de exemplu semne că o ştire este falsă. Impuneți-vă o atitudine critică faţă de toate informaţiile. Nu luați orice relatre de bună. Verificați-o!
- Ştirea provine dintr-o sursă de încredere? Merită întotdeauna să arunc o privire către pagina-sursă a informaţiei. Are o rubrică de contact, denumire specifică şi adresă? Portalurile şi platformele serioase furnizează întotdeauna informaţii transparente.
- Satiră, fake news sau ştire adevărată? Răsfoiţi pe scurt celelalte articole ale site-ului, blog-ului sau canalului de reţea de socializare care a răspândit știrea. O scurtă privire permite o primă evaluare a ştirii sau sursei.
- Tonul ştirii este exagerat iar detaliile sunt simple sau sumare? Conţinutul pare îndoielnic sau oferă o perspectivă unilaterală asupra situaţiei, eventual prin intermediul unor statistici? Au fost citate surse sau linkuri? Apar greşeli de traducere? La asemenea întrebări puteți găsi un răspuns rapid efectuând o cercetare sumară sau aruncând o privire critică.
- Imaginea corespunde într-adevăr ştirii respective, aşa cum se afirmă în articolul respectiv, sau unei alte ştiri? În cazul fotografiilor poate fi de ajutor funcţia de căutare pentru a se putea detecta o ştire falsă. Pentru aceasta puteți folosi de exemplu opţiunea de căutare inversă a imaginii oferită de motoarele de căutare. Dați click cu tasta dreaptă a mouse-ului pe imaginea respectivă, copiați URL-ul imaginii şi introduceți-o în câmpul de căutare a imaginii. Dacă imaginea apare de exemplu frecvent pe site-uri neserioase, atunci poate fi un indiciu de ştire falsă.
- Dacă informaţiile par neverosimile, căutaţi o altă sursă. Alte surse pot fi portalurile de ştiri sau rapoartele oficiale ale administrației guvernamentale, naționale sau poliţiei. O comparare a textelor şi imaginilor ajută la identificarea ştirilor false.
- Unele reţele de socializare precum Facebook oferă opţiuni de raportare a ştirilor false. Acestea pot fi raportate şi pe platforme precum Mimikama, care aparţine unei iniţiative non-profit şi informează cu privire la abuzurile care sunt comise în internet. Această iniţiativă mai deţine şi un motor de căutare denumit hoaxsearch.com care furnizează rapoarte cu privire la ştirile false detectate.
Sursa: https://www.teachtoday.de/ro/Informare