Gazeta Choice

Gazeta Choice

Pe insula Choice, ziarul nostru este condus de o echipă de jurnaliști independenți.

Este adevărat că noi cautăm senzaționalul încontinuu, fiind conectați cu corespondenți răspândiți pe întreg teritoriul insulei. Corespondenții noștri din teritoriu ne furnizează tot felul de informații care de cele mai multe ori s-au dovedit reale, din fericire. Cu toate acestea, unele dintre știrile lansate chiar și de noi s-au dovedit a fi doar zvonuri, acestea conducând la rumoare și chiar haos pe insula noastră.

Buletinul de știri al Gazetei Choice iese zilnic din tipar, iar informațiile disponibile vă vor fi trimise prin whatsapp. Astfel, veți avea ocazia să fiți la curent cu toate noutățile informaționale, în timp real.
Dar cum să vă orientați în fluxul de informaţii şi ştiri care vor năvăli zi de zi peste voi?
Care ştire este una reală, care este un fake şi care o simplă exprimare de opinie, sau un zvon vehiculat pornit din întâmplare?
Acestea sunt o parte din întrebările pe care va fi esențial să vi le adresați în gruparea voastră.

Stirile false explicate pe scurt
Probabil știți deja că știrile false – fake news – sunt informaţii intenţionat false, distribuite cu un scop anume. Totodată, este important să știți că în acelaşi context cu ştirile false apare şi termenul de „bulă-filtru”. Algoritmele motoarelor de căutare şi ale reţelelor de socializare pe care sunteți prezenți constant, vă prezintă frecvent informaţii asemănătoare celor pe care le-ați căutat anterior chiar voi. De aceea, este posibil să primiți în mod preponderant conţinuturi care corespund părerilor sau obiceiurilor voastre cotidiene.

Efectul real al acestor bule-filtru este însă contestat, deocamdată. Există rapoarte şi studii contradictorii despre avantajele și dezavantajele prezentate de algoritmele de filtrare pentru utilizatorii de pe rețelele de socializare. Desigur, utilizatorii mediilor de socializare contribuie la împrăştierea unor asemenea ştiri false prin distribuirea acestora fără o verificare prealabilă. Totodată, viteza cu care se propagă informaţiile şi rămân prezente este subestimată în reţelele de socializare, şi nu doar de tineri ci de oricare cetățean consumator de noutăți informaționale.

Ce anume întreprindem împotriva ştirilor false, pe insula Choice?
Respectarea principiilor jurnalistice ale ofertelor de informaţie nu pot fi supravegheate temeinic la momentul de faţă, mai ales în mediile virtuale. Există însă mai multe eforturi din partea Guvernatorului insulei Choice menite combaterii şi reglementării ştirilor false sau comentariilor care instigă la revoltă.
Dar ce implicaţii au toate acestea asupra newsfeed-ului vostru personal? În vremurile digitale, ca şi în vremurile analoge de altfel, se aplică principiul: Cine doreşte să fie bine informat, trebuie să consulte pe cât posibil mai multe surse independente una de alta şi să nu lase doar reţelele de socializare să îi „furnizeze“ informaţiile dorite. De mare ajutor sunt şi opţiunile de raportare ale diferitelor reţele de socializare, prin care acestea pot fi atenţionate cu privire la ştirile false apărute. În plus, rămâne valabil apelul care se face permanent la utilizatori să nu răspândească mai departe ştirile false.

Recunoaşterea ştirilor false

Nu este întotdeauna simplu să deosebeşti adevărul de ficţiune. Ar trebui să ne fixăm ca scop clasificarea corectă a multitudinii de informaţii, diverselor surse şi scopurilor diferite ale utilizatorilor reţelelor sociale. Aici găsiți șapte sfaturi care v-ar putea fi de ajutor în detectarea ştirilor false:
  1. Relatări exagerate şi lipsa citării de surse pot fi de exemplu semne că o ştire este falsă. Impuneți-vă o atitudine critică faţă de toate informaţiile. Nu luați orice relatre de bună. Verificați-o!
  2. Ştirea provine dintr-o sursă de încredere? Merită întotdeauna să arunc o privire către pagina-sursă a informaţiei. Are o rubrică de contact, denumire specifică şi adresă? Portalurile şi platformele serioase furnizează întotdeauna informaţii transparente.
  3. Satiră, fake news sau ştire adevărată? Răsfoiţi pe scurt celelalte articole ale site-ului, blog-ului sau canalului de reţea de socializare care a răspândit știrea. O scurtă privire permite o primă evaluare a ştirii sau sursei.
  4. Tonul ştirii este exagerat iar detaliile sunt simple sau sumare? Conţinutul pare îndoielnic sau oferă o perspectivă unilaterală asupra situaţiei, eventual prin intermediul unor statistici? Au fost citate surse sau linkuri? Apar greşeli de traducere? La asemenea întrebări puteți găsi un răspuns rapid efectuând o cercetare sumară sau aruncând o privire critică.
  5. Imaginea corespunde într-adevăr ştirii respective, aşa cum se afirmă în articolul respectiv, sau unei alte ştiri? În cazul fotografiilor poate fi de ajutor funcţia de căutare pentru a se putea detecta o ştire falsă. Pentru aceasta puteți folosi de exemplu opţiunea de căutare inversă a imaginii oferită de motoarele de căutare. Dați click cu tasta dreaptă a mouse-ului pe imaginea respectivă, copiați URL-ul imaginii şi introduceți-o în câmpul de căutare a imaginii. Dacă imaginea apare de exemplu frecvent pe site-uri neserioase, atunci poate fi un indiciu de ştire falsă.
  6. Dacă informaţiile par neverosimile, căutaţi o altă sursă. Alte surse pot fi portalurile de ştiri sau rapoartele oficiale ale administrației guvernamentale, naționale sau poliţiei. O comparare a textelor şi imaginilor ajută la identificarea ştirilor false.
  7. Unele reţele de socializare precum Facebook oferă opţiuni de raportare a ştirilor false. Acestea pot fi raportate şi pe platforme precum Mimikama, care aparţine unei iniţiative non-profit şi informează cu privire la abuzurile care sunt comise în internet. Această iniţiativă mai deţine şi un motor de căutare denumit hoaxsearch.com care furnizează rapoarte cu privire la ştirile false detectate.
Sursa: https://www.teachtoday.de/ro/Informare
Învățați să deosebiți realitatea de ficțiune!
Buletinul nostru de ştiri, al Gazetei Choice, din păcate, deocamdată nu deține un portal de căutare a ştirilor false, dar ne străduim să vă informăm cât mai acurat, transparent și în timp real, din surse credibile, verificând încontinuu, căutând să nu vă dezinformăm.

Curs Discuția

Scroll to Top
Sari la bara de unelte