Subscribe1

Trebuie să știm și asta

De multe ori ați auzit vorbindu-se, mai ales în ultima perioadă, despre criza economică mondială. Știți, cu siguranță, că o criză este o stare de instabilitate, de dezechilibru, de insuficiență. Tot așa, perioadă de criză economică este caracterizată printr-un dezechilibru financiar și de reacții necontrolate în speranța rezolvării acestei situații.

National Bureau of Economic Research (NBER) defineşte criza ca fiind “o scădere semnificativă a activităţii economice pentru câteva luni reflectată în scăderea PIB (suma cheltuielilor pentru tot ceea ce se produce într-o ţară – consum, investiţii, exporturi; mai putin costurile pentru importuri), scăderea veniturilor individuale, reducerea nivelului ocupării, diminuarea producţiei industriale şi a consumului“.

Stări de dezechilibru există în stare latentă, criza fiind starea faptelor când toți oamenii încep să conștientizeze această stare. Deci totul depinde de modul în care oamenii primesc, gândesc și reacționează în fața unor adevăruri care existau dintotdeauna.

Câțiva pași explicativi:

  1. Un anumit Mircea are o afacere. Clienții săi sunt atât de mulțumiți de serviciile acestuia,  încât apelează tot mai mult la ele. Dar cum nu toți își permit achitarea bunurilor de care beneficiază, omul le oferă produse sau servicii pe credit (pe datorie).
  2. Un consilier bancar abil își dă seama că afacerea lui Mircea este profitabilă și de viitor și îi oferă acestuia un credit pentru a-și dezvolta proiectul. Creditul este garantat cu promisiunea de plată din partea celor trecuți la rubrica datornicilor în carnețel.
  3. Superiorii consilierului financiar hotărăsc să îi refinanteze creditul lui Mircea prin emisiunea a 3 tipuri de ogligaţiuni: BOND1, BOND2, BOND 3.
  4. Aceste titluri financiare, BONDURILE, sunt cumpărate și tranzacționate pe piața internațională. Unii investitori nu înțeleg ce înseamnă aceste titluri, dar ei le achiziționează, văzând că valoarea lor crește.
  5. Managerul de risc al băncii care îl susține pe Mircea hotărăște să ceară plata de la datornicii trecuți în carnețel.
  6. Îndatoraţii nu pot plăti, afacerea lui Mircea intră în faliment pentru că acesta nu își poate plăti creditul la bancă.
  7. Furnizorii lui Mircea întâmpină dificultăți financiare pentru că Mircea și-a închis afacerea și obligațiunile în care investiseră nu mai au valoare.
  8. Banca este salvată de la faliment de către Guvern, în urma unor consultări dramatice între partidele politice.
  9. Fondurile necesare acoperirii pierderilor sunt obținute prin impozitele plătite de către oameni care nu au beneficiat de produsele și serviciile lui Mircea.

Criza este o reacție în lanț provocată de nivelul de trai scăzut al unei țări, de ușurința cu care unele bănci acordă credite cu buletinul și de atitudinea risipitoare a cetățenilor. Investițiile care rezistă sunt cele autosuficiente, capabile să își produce singure necesarul de capital și să se autosusţină într-un sistem contaminat de dorința irațională de îmbogățire.

 

Sursă articol:

http://www.zf.ro/zf-24/ce-este-criza-financiar-economica-mai-pe-romaneste-6148431

Lasă un răspuns

Contact

Școala de Valori
str. Ion Nistor nr. 2, ap. 1, sector 3, Bucureşti, România
Email: office@scoaladevalori.ro
Phone: + ( 40 ) 745267871
Fax: 0378 107 900
Website: http://escoaladevalori.ro
Email: office@scoaladevalori.ro