Subscribe1

Datorii în familie

Responsabilitatea financiară se învață în familie, ca oricare altă lecție despre viață, despre viitor. Părinții și alți membri ai familiei extinse îți oferă modelul de gestionare economică avantajoasă sau dezavantajoasă pentru binele familiei.

Dată fiind situația economică actuală la nivel național, practicile băncilor, nivelul de trai al omului obișnuit, modele de valori, sacrificiile financiare sunt singura opțiune pentru un trai decent. În tot mai multe case  se ia decizia unor creditări pentru satisfacerea nevoilor urgente, majore sau personale. Atunci când iau o astfe de hotărâre, părinții se consultă între ei, cu un specialist bancar ori cu alte persoane în măsură să le ghideze pașii. Deciziile fiecărei familii sunt strict personale, însă ele pot influența comportamentul copiilor.

Datoriile părinților și, bineînțeles, lupta acestora pentru acoperirea lor, sunt lecții pentru viitorii oameni mari. În cazul neplății unor datorii mari, când la bancă se garantează împrumutul cu locuința, mașina sau alte bunuri personale de mare valoare, și familia riscă deposedarea de aceste obiecte, copiii pot suferi traume în cazul unor astfel de pierderi. Trecerea bruscă a pragului dintre îndestulare și insuficiență constituie un șoc. Copiii se pot arăta dezamăgiți de părinții care nu au fost capabili să își mențină promisiunea de a le asigura un trai decent și pot ajunge până la manifestări de ură față de aceștia atunci când se trezesc cu nevoile materiale imposibil de satisfăcut din cauza neatenției, nepăsării ar judeca ei, părinților.

La fel de probabil este ca pentru cei mai mici un astfel de șoc să fie văzut ca un motiv de luptă pentru un viitor mai bun și sigur pentru ai lor. Copiii învață din greșeli, asta dacă sunt întâmpinați cu o educație constructivă și în cazul în care observă regretul, rațiunea și lupta părinților atunci când puterea financiare se pierde.

În cazul unor datorii care necesită sacrificii financiare pentru a fi plătite, acestea sunt o lecție în sine de cum se poate trăi cu un minimum necesar. Atunci copiii vor învăța odată cu părinții să economisească, vor afla despre demnitatea de a nu fi datornic și ar conștientiza retroactiv siguranța unei vieți pe bani proprii.

Oricum ar fi, dacă un copil conștient este îndrumat de un părinte responsabil, acesta poate învăța lucruri esențiale și etice despre valoarea banilor, despre onestitate, integritate și speranță. Familia, cu toți membrii ei, trebuie să fie unită la bine și la rău, pentru ca toți să fie mai bine pregătiți pentru viitor.

Lasă un răspuns

Contact

Școala de Valori
str. Ion Nistor nr. 2, ap. 1, sector 3, Bucureşti, România
Email: office@scoaladevalori.ro
Phone: + ( 40 ) 745267871
Fax: 0378 107 900
Website: http://escoaladevalori.ro
Email: office@scoaladevalori.ro