Subscribe1

Brainwriting: cum să obţii idei creative lucrând în echipă

Fie că vorbim de începutul drumului, când trebuie să găsiți idei în echipă, sau de o călătorie deja în plină desfășurare, atunci când vrei să obții cele mai creative idei de la tine și de la echipa ta de lucru, formula optimă de lucru este brainwriting-ul.

Ce presupune?

Exprimarea spontană, în scris, a tuturor ideilor care îți vin pe tema sau întrebarea dată. Este un exercițiu individual. Un fel de *brainstorming pe hârtie, dar care te ajută să te exprimi liber si să vii cu soluții cât mai creative, pentru că nu trebuie să faci față furtunii de idei care ”lovește” din toate părțile.

Pe scurt, în loc ca participanţii să-şi spună ideile cu voce tare, aceştia le scriu pe foi de hârtie. După câteva minute, fiecare participant dă mai departe foaia altcuiva din grup, care citeşte ideile anterioare şi le completează cu ale sale. Procesul se repetă până când toată lumea şi-a adus contribuţia şi a notat cât mai multe idei noi. Ulterior, hârtiile sunt strânse şi expuse, iar apoi se trece la selecţia ideilor.

Avantajul acestei metode este că încurajează şi persoanele mai timide să-şi împărtăşească ideile, presiunea grupului fiind diminuată. În plus, se evită discuţiile care ar putea apărea în cazul braistormingului, ce distrag de la generarea ideilor şi sunt consumatoare de timp. Nu te mai plictiseşti aşteptând un moment potrivit să-ţi zici ideea şi nu mai există riscul de a o uita până îţi vine rândul.

Clic pe imaginea de mai jos pentru infografic.

Metode de Brainwriting. Ghiduri practice pentru sesiuni

Există mai multe modalităţi de a aplica metoda, dintre care o poţi alege pe cea mai adecvată echipei tale: Brainwriting interactiv, post-it-utile cu idei sau Brainwriting la distanţă. Să le luăm pe rând!

Brainwriting interactiv

Această modalitate permite fiecărui participant să contribuie cu ideile proprii, dar şi să le cunoască pe ale colegilor de grup.

Clic pe imaginea de mai jos pentru infografic.

Post-it-urile cu idei

“Un post-it, o idee” este regula principală a acestei metode de Brainwriting. Fiecare participant îşi scrie ideile pe post-it-uri, la “foc automat”, şi le lipeşte pe o tablă sau un panou vizibil tuturor membrilor grupului. Când o persoană din echipă are nevoie de un boost de creativitate, se poate inspira din ideile deja postate, detaliindu-le sau venind cu noi sugestii.

Brainwriting la distanţă

Partea bună la Brainwriting este că poate fi folosit şi “la distanţă”. Astfel, dacă membrii echipei se află în locaţii diferite, profită de avantajele Internetului şi alege Google Spreadsheet ca instrument pentru a găsi idei creative. Fă o listă cu persoanele care vor participa, apoi alocă o coloană pentru fiecare membru al echipei, unde acesta va scrie ideile proprii. Dacă grupul completează în acelaşi timp tabelul, e posibil să apară un pic de competitivitate, dar va fi şi foarte fun.

Tips&tricks pentru un Brainwriting eficient

  • Aminteşte participanţilor să scrie lizibil şi să evite acronimele sau termenii de specialitate al căror sens nu e cunoscut de toată lumea din grup.
  • Solicită membrilor echipei să ofere destule informaţii pentru a înţelege ideile propuse chiar şi peste 2 săptămâni.
  • Dacă ai posibilitatea, trimite tema participanţilor înainte de sesiune şi cere-le să se gândească la 3 idei creative. Acest lucru va face mai productiv Brainwritingul propriu-zis.
  • Asigură-te că ai formulat clar întrebarea/ problema şi că este accesibilă pentru participanţi pe tot parcursul procesului.
  • Stabileşte clar sensul în care se dau mai departe foile. Eventual, îl poţi desena sau nota într-un loc vizibil.
  • Foloseşte un cronometru pentru a ţine timpul cât mai exact. Da, undeva prin telefonul tău vei găsi şi aşa ceva.
  • Combină Brainwritingul cu Brainstormingul şi cu alte metode creative.

Spor la idei! Şi nu uita că…

*Braistormingul este metoda cel mai des folosită pentru a rezolva o anumită problemă, a găsi idei noi şi a stimula creativitatea în echipă. Pe rând, fiecare participant „lansează” idei, iar cineva din grup le notează pe toate pe un panou, indiferent de cât de trăznite sunt. Principiile de bază sunt simple: „spontaneitate cât cuprinde”, „orice idee este binevenită”, „contează să se strângă cât mai multe soluţii” şi „combină ideile pentru rezultate mai bune”. La finalul „furtunii” se trage linie şi se aleg cele mai potrivite idei.

2 Comentarii
 1. chiar mi sa parut folositor

Lasă un răspuns

Contact

Școala de Valori
str. Ion Nistor nr. 2, ap. 1, sector 3, Bucureşti, România
Email: office@scoaladevalori.ro
Phone: + ( 40 ) 745267871
Fax: 0378 107 900
Website: http://escoaladevalori.ro
Email: office@scoaladevalori.ro